Maksimum fayda için sarımsağı böyle tüketin: En sağlık haliymiş!

Antibakteriyel, antifungal ve antiviral özellikler taşıyan sarımsak binlerce yıldır mutfakların vazgeçilmezi. 

Kan pıhtılarını önleme, kalp krizi riskini azaltma, kötü kolesterol seviyelerini düşürme ve yüksek tansiyonla mücadele etme özellikleriyle öne çıkan sarımsak, soğuk algınlığı semptomlarını hafifletmesinden, bağışıklık sistemini güçlendirmesine kadar her derde deva. Ancak, bu doğal şifanın etkili olabilmesi için doğru tüketim yöntemlerinin bilinmesi de büyük önem taşıyor.

Sarımsak A, B1, B2, C, PP vitaminleri ile magnezyum, demir, çinko, bakır ve fosfor gibi mineraller içeriyor. 

Sarımsağı pişirme işleminden sonra ekleyin

Tam bir besin deposu olarak öne çıkan sarımsak ayrıca flavonoidler ve esansiyel yağlar da içeriyor. 

Polonyalı beslenme uzmanı Magdalena Jarzynka-Jędrzejewska’ya göre bu şifalı bitki çiğ tüketilmeli. Beslenme uzmanı çiğ sarımsağın haşlanmış veya kızartılmış sarımsağa göre daha faydalı olduğunu belirtiyor. 

Jędrzejewska, eğer sarımsak sıcak bir yemeğe eklenecekse, besin değerini korumak için pişirme işleminin sonunda eklenmesini de tavsiye ediyor. 

Öte yandan, ısıl işlemin sarımsağın besin değerini ve özellikle antibakteriyel etkisini önemli ölçüde azalttığına dikkat çekiyor. 

Metal yerine seramik ya da tahta kullanın

Sarımsağı keserken kullanılan aletlere dikkat etmek de bu şifalı bitkiden maksimum fayda sağlamak için önemli. 

Uzmanlar, birçok kişinin bıçak veya metal pres kullanmaya alışkın olduğunu, ancak bunun en iyi seçenek olmadığını belirtiyor. Allicin metalle reaksiyona girerek etkinliğini azaltabileceği için seramik veya tahta bir alet tercih etmek ya da sarımsağı elle ezmek daha uygun bir yöntem olarak öneriliyor.

Sarımsağın antibakteriyel etkisinden en iyi şekilde yararlanabilmek için günlük yaklaşık 5 gram çiğ sarımsak tüketilmesi tavsiye ediliyor. Bu miktar, genellikle iki ila üç diş sarımsağa denk geliyor ve kişisel tercihlere göre değişkenlik gösterebiliyor.

Related Posts

Gizli pandemi: Lyme

425’den fazla hastalığı taklit eden ve teşhis edilmesi bu yüzden zor olan Lyme hastalığı ‘gizli bir salgın’ olarak nitelendiriliyor. Geçmişte kenelerden bulaştığı düşünülen hastalığın bit,
pire, sivrisinek, tahtakurusu gibi kan emicilerden de geçtiği belirtiliyor.

Alzheimer, ölümcül hastalık olmaktan çıkıyor

Çığır açan bir çalışma, 35 bin kişinin protein haritasını inceleyerek Alzheimer ve Parkinson gibi hastalıkların yıllar öncesinden tespit edilebileceğini ortaya koydu.

Yapay Zeka Beynin Çalışma Örüntüsünü Değiştirebilir mi ?

Beynin çalışma örüntüsü yapay zekayla birlikte değişiyor! Teknolojiyi ne kadar bilinçli kullandığımız değişimin seyrini belirliyor!

Dermatoloji Uzmanı Nazmi Geyik: Güneşten kontrollü ve bilinçli şekilde yararlanmak önemli

Dermatoloji Uzmanı Nazmi Geyik: Güneşten kontrollü ve bilinçli şekilde yararlanmak önemli

Emziren anneye zorbalık yapmayın: Diyet baskısı süt kalitesini düşürüyor

Yeni doğurmuş çiçeği burnunda anneler, sık sık aldığı kilolar sebebiyle zorbalığa uğruyor. Yaşanan bu beden baskısına aceleci diyetler de eklenince, işin faturası bebeklere çıkıyor. Anne sütünün son derece olumsuz etkilendiği bu süreçte anne-bebek sağlığı riske giriyor. Diyetisyen Asya Naz Al, bu tehlikeye dikkat çekerek sağlıklı ve bilinçli kilo vermenin önemini vurguluyor.

Uzmanlar sıcak havalarda serinlemek için tercih edilmesi gereken içecekleri açıkladı

Sıcak havalarda serinlemek için tercih edilen soğuk kahve, bubble tea, milkshake ve limonata gibi içecekler, içerdikleri yüksek şeker nedeniyle enerji alımının artmasına yol açabiliyor. İstanbul Atlas Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü Araştırma Görevlisi Pınar Ece Karakaş, sıcak havalarda yeterli miktarda su tüketimine özen gösterilmesi gerektiğini vurgulayarak içecek seçerken besin etiketinin okunmasını ve tercih yaparken içeriğe dikkat edilmesi gerektiğini söyledi. Soğuk kahve tüketilirken şeker ve şurup içermeyenlerin tercih edilmesini öneren Karakaş, “Ayran, sade kefir, sade maden suları, şekersiz ev yapımı limonatalar tercih edilebilecek sağlıklı alternatiflerdendir” dedi.