Diyarbakır Çocuk Hastanesi alarm veriyor; yapısal risk, personel yetersizliği ve ödeme sorunları gündemde

Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası: Diyarbakır Çocuk Hastanesinde Acil Önlemler Alınmalı

İş Sağlığı ve Güvenliği Haftası etkinlikleri kapsamında Diyarbakır Çocuk Hastalıkları Hastanesi önünde basın açıklaması yapan Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Diyarbakır Şubesi, hastanedeki sorunlara dikkat çekti. Sendika, deprem riskine karşı gerekli önlemlerin alınmadığını, personel eksikliğinin devam ettiğini ve hak edilen ödemelerin yapılmadığını belirtti.

Yetersiz Yapısal ve İdari Durumlar

SES İşyeri Temsilcisi Serdar Büyükdeniz, 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu’nun uygulanmadığını vurgulayarak, hastanenin depreme karşı riskli olduğunu ve sadece yüzeysel tadilatlar yapıldığını savundu. Büyükdeniz, “Diyarbakır Çocuk Hastanesi’nde yıllarca iyileştirme yapılmadı. 2025 yılında ise güçlendirme adı altında yalnızca basit bir boya yapıldı. Çalışanlar, güvensiz yapılarda çalışmaya zorlanıyor” dedi.

Güneydoğu Ekspres’in haberine göre, sendika yapı güvenliği raporlarının kamuya açıklanmasını, olumsuz deprem raporları bulunan binaların tahliye edilmesini ve çalışanların can güvenliğinin öncelikli olmasını talep etti.

Hemşire ve Klinik Destek Personeli Yetersizliği

Büyükdeniz, gece vardiyalarında 35 hastaya sadece 2 hemşirenin düştüğünü belirterek, personel eksikliğinin giderilmesi gerektiğini vurguladı. Çocuk hastaların doğru ve sağlıklı bir şekilde izlenmesi ve tedavi edilmesi için daha fazla personel istendi.

Riskli Birim Ödemeleri Sorunu

Sendika, mahkeme kararlarına rağmen ödenmeyen döner sermaye ödemelerine de değindi. Riskli birimlerde çalışan tıbbi sekreterlere yapılmayan teşvik ödemelerine dikkat çeken Büyükdeniz, “Yaklaşık 30 ay boyunca ödemeler yapılmadı” şeklinde açıklamada bulundu.

Sendika, hastanedeki sorunların çözülmesi, hakların verilmesi ve sağlık çalışanlarının güvenli bir ortamda görev yapabilmesi için yetkililere çağrıda bulundu.

Related Posts

Yapay Zeka Beynin Çalışma Örüntüsünü Değiştirebilir mi ?

Beynin çalışma örüntüsü yapay zekayla birlikte değişiyor! Teknolojiyi ne kadar bilinçli kullandığımız değişimin seyrini belirliyor!

Dermatoloji Uzmanı Nazmi Geyik: Güneşten kontrollü ve bilinçli şekilde yararlanmak önemli

Dermatoloji Uzmanı Nazmi Geyik: Güneşten kontrollü ve bilinçli şekilde yararlanmak önemli

Emziren anneye zorbalık yapmayın: Diyet baskısı süt kalitesini düşürüyor

Yeni doğurmuş çiçeği burnunda anneler, sık sık aldığı kilolar sebebiyle zorbalığa uğruyor. Yaşanan bu beden baskısına aceleci diyetler de eklenince, işin faturası bebeklere çıkıyor. Anne sütünün son derece olumsuz etkilendiği bu süreçte anne-bebek sağlığı riske giriyor. Diyetisyen Asya Naz Al, bu tehlikeye dikkat çekerek sağlıklı ve bilinçli kilo vermenin önemini vurguluyor.

Uzmanlar sıcak havalarda serinlemek için tercih edilmesi gereken içecekleri açıkladı

Sıcak havalarda serinlemek için tercih edilen soğuk kahve, bubble tea, milkshake ve limonata gibi içecekler, içerdikleri yüksek şeker nedeniyle enerji alımının artmasına yol açabiliyor. İstanbul Atlas Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü Araştırma Görevlisi Pınar Ece Karakaş, sıcak havalarda yeterli miktarda su tüketimine özen gösterilmesi gerektiğini vurgulayarak içecek seçerken besin etiketinin okunmasını ve tercih yaparken içeriğe dikkat edilmesi gerektiğini söyledi. Soğuk kahve tüketilirken şeker ve şurup içermeyenlerin tercih edilmesini öneren Karakaş, “Ayran, sade kefir, sade maden suları, şekersiz ev yapımı limonatalar tercih edilebilecek sağlıklı alternatiflerdendir” dedi.

Böbrek sağlığında ulusal seferberlik

Ülkemizde yaklaşık 9 milyon kronik böbrek hastası bulunurken, her 6-7 erişkinden birinde hastalık görülüyor.

Uzmanından çocuklarda el, ayak ve ağız hastalığına karşı hijyen uyarısı

Uzmanından çocuklarda el, ayak ve ağız hastalığına karşı hijyen uyarısı