Eğitimde yapay zekâ asistanı

3

Evrin Güvendik – Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) Yenilik ve Eğitim Teknolojileri Genel Müdür Yardımcısı Ahmet Şamil Demircan, Meclis Yapay Zekâ Komisyonu’nda bilgi verdi. Demircan, 2025-2030 yıllarını kapsayan Yapay Zekâ Politika Belgesi’yle ilgili bakanlığın çalışmalarını anlattı. Demircan, “EBA Öğrenci Asistanı Projesi’yle öğrencilerin soru sorup cevap alabildiği, 7 gün 24 saat erişebildiği asistan geliştirmesine başladık. 2025-2026 eğitim öğretim yılı başında öğrencilerimizin kullanımına sunmayı hedefliyoruz. Öğretmenler için de yapay zekâ destekli öğretmen asistanı hazırlama çalışmaları da başladı. TÜBİTAK ile çalışacağız ve aşamalı şekilde öğretmenlerimize sunacağız” dedi.

Yapay zekâ projeleri arasında Din Öğretimi Genel Müdürlüğü’nün imam hatip okullarında uyguladığı projeleri de sıralayan Demircan, “Bunlardan biri FEYZA; Fırsatları Artıran Eğitimde Yapay Zekâ Projesi. İmam hatip okullarındaki öğretmenleri ve öğrencileri kapsayan bir projemiz. ‘HİSAR’ var. Bu proje de Ulusal Yapay Zekâ Stratejisi kapsamında tamamlandı” diye konuştu.

‘Tembellik yapabilir’

Yapay zeka alanında ödüller alan Bilecik Bozüyük Fen Lisesi öğrencisi Oğuz Kaan Olgun da Meclis Komisyonu’nda yaptığı sunumda, “Yapay zeka öğrencilerde tembelliğe yol açabilir. Öğrencilerin bilgiye ulaşma kapasitesi artsa bile bu bilgiyi yorumlama kapasitesi düşebilir. Bu risklerle karşı karşıyayız ama biz öğrenciler yapay zekayı kullanmalıyız” dedi.

‘Bu yıl LGS ve YKS’de mümkün değil’

MEB Bilgi İşlem Genel Müdürü Özgür Türk, Açık Uçlu Soruların Yapay Zekâ ile Değerlendirilmesi Projesi’ni bu yıl içinde tamamlamayı hedeflediklerini bildirdi. Türk, bu projenin LGS ve YKS’de kullanılmasının şu an için mümkün olmadığını, hedeflerinin tüm sınavlarda açık uçlu olarak sunulan soruların yapay zekâ ile değerlendirilmesi olduğunu kaydetti.

Antisemitik önyargılar

Dünyada da yapay zekâ gündemden düşmüyor. Anti-Defamation League’in (ADL) araştırmasına göre, dört büyük yapay zekâ modeli endişe verici düzeyde İsrail karşıtı ve antisemitik önyargılar sergiliyor. Yahudi ve İsrail karşıtı önyargılara ilişkin yapay zeka modellerini değerlendiren ADL, “Dört modelde Yahudi halkı, İsrail ve antisemitik söylemlerle ilgili konularda önyargı, yanlış bilgilendirme ve seçici katılım kalıpları” bulunduğunu açıkladı.

meltem çeken