Myanmar’da hayatta kalma mücadelesi: Böbreklerini satıyorlar

3

Myanmar’da Çiftçilerin Borçlarını Ödemek İçin Böbrek Satması

Myanmar’da borçlarını ödemekte zorlanan çiftçilerin, bazı “aracılarla” anlaşıp Hindistan’a giderek böbreklerini sattığı ortaya çıktı.

SAHTE BELGEYLE İŞLEMLER GERÇEKLEŞTİRİLİYOR

Hindistan’da organ bağışı yapılabilmesi için ilişkiyi kanıtlayan belgeler gerekmektedir. Bununla birlikte, Myanmarlı bir çiftçi olan Zeya, sahte belgelerle işlem yaparak böbreğini satmayı başardı. Bu sayede 7,5 milyon Myanmar kyatına böbreğini satarak borçlarını ödemeye karar verdiğini belirtti.

Zeya, ameliyat sonrası verdiği röportajda “Sadece ev sahibi olmak ve borçlarımı ödemek istiyordum. Bu yüzden böbreğimi satmaya karar verdim.” şeklinde konuştu.

“UMUTSUZCA BİR KARARDI”

Diğer bir Myanmarlı olan Myo Win de benzer şekilde sahte belgelerle böbreğini satışa çıkardı. Myo, aldığı parçanın büyük bir kısmını borçlarını ödemek için kullandığını ifade etti.

Myo, verdiği röportajda “Bu umutsuzca bir karardı. Borçlarımı ve eşimin doktor masraflarını karşılayabilmek için böbreğimi satmak zorunda kaldım.” dedi.

DARBE SONRASI YOKSULLUK ARTIYOR

2021 yılında gerçekleşen darbenin ardından Myanmar’da işsizlik ve yoksulluk hızla arttı. Ülkenin ekonomisi savaş nedeniyle zarar görürken, yabancı yatırımcılar da ülkeden kaçtı.

Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı verilerine göre, 2017’de nüfusun dörtte biri yoksulken bu oran 2023 yılında yüzde 50’ye yükseldi.

Ekonomik zorluklar ve yoksulluk sebebiyle Nepal, Pakistan, Endonezya, Afganistan, Hindistan ve Bangladeş gibi Asya ülkelerinde kara borsa üzerinden organ satışlarında da artış gözlemlenmekte.

meltem çeken