Otomotiv pazarı 2025’e durgun başladı: Satışlar düştü, tahsilatlar zorlaştı

OSS Otomotiv Satış Sonrası Pazarını Değerlendirdi: İlk Çeyrek Yavaş Başladı

Otomotiv Satış Sonrası Ürün ve Hizmetleri Derneği (OSS), otomotiv satış sonrası pazarını yılın ilk çeyreğinde değerlendiren bir anket çalışması gerçekleştirdi. Dernek tarafından yapılan açıklamaya göre, “2025 Yılı Birinci Çeyrek Sektörel Değerlendirme Anketi” sonuçlarına göre, otomotiv satış sonrası pazarı 2025’e yavaş bir başlangıç yaptı.

Ocak-mart döneminde yurt içi satışların ortalama yüzde 2,57 düştüğü belirtilirken, dağıtıcı üyelerdeki satışlarda yüzde 2,25, üretici üyelerinde ise yüzde 3,04’lik bir gerileme yaşandığı görüldü.

OSS Yönetim Kurulu Başkanı Ali Özçete, düşüşün sadece rakamsal değil, aynı zamanda sektörün güven ve motivasyon açısından zorlandığını ifade ederek, “Alım gücünün zayıflaması, bakım-onarım kararlarının ertelenmesi ve maliyet yönetiminin zorlaşması, iç pazarı olumsuz etkiliyor.” dedi.

Anketteki sonuçlar, sektörün ikinci çeyrekte dinamik bir toparlanma bekleyemediğini gösterirken, kur baskısı, finansmana erişim zorlukları gibi nedenlerin işletmelerde tedbirli yaklaşımı artırdığı belirtildi.

Anket sonuçlarına göre, geçen yılın son çeyreğine göre istihdam azalırken, maliyet artışları, nakit akışındaki sorunlar ve iş kaybı sektörün en büyük sorunları arasında yer aldı.

Yatırım planlarına ilişkin olarak da ankette, gelecek 3 ayda yeni yatırım yapmayı düşünen üyelerin oranında bir düşüş yaşandığı ancak üretici üyelerde artış görüldüğü belirtildi. Gelecek 3 ayda sektörün daha iyiye gideceğini öngörenlerin oranı, daha kötüye gideceğini düşünenlerin önünde çıktı.

İkinci çeyrekte de bir artış beklenmediğini belirten ankette yurt içi satışlarda düşüş öngörülürken, tahsilat süreçlerinde kötüleşme yaşandığı vurgulandı. OSS üyelerinin beklentileri doğrultusunda, sektörde durgunluğun devam etmesi bekleniyor.

Related Posts

Avrupa borsalarında, ABD-Çin ticaret geriliminde yumuşama beklentisi

Avrupa borsaları, ABD-Çin ticaret geriliminde yumuşama umuduyla yükselişle kapandı.

İstanbul depremleri sonrası e-ticarette afet ürünlerine talep patladı

İstanbul’da yaşanan depremlerin ardından deprem çantası, çadır, powerbank ve yağmurluk satışları fırladı. Online alışverişte afet ürünlerine talep yüzde 400’e varan artış gösterdi, çadır siparişleri ise 5,5 kat yükseldi.

Türkiye ve ABD ticarette yeni döneme hazırlanıyor: İşbirliği ve yatırım mesajı

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, ABD’li mevkidaşlarıyla yaptığı telekonferans görüşmesinde iki ülke arasındaki 100 milyar dolarlık ticaret hedefinin altını çizdi. Enerjiden dijital ekonomiye birçok alanda iş birliği mesajı verildi.

Yatırımcılar dikkat! Gram altında sert düşüş sonrası iki kritik tahmin

Altın fiyatları salı günü tarihi rekor seviyeleri test ettikten sonra ani düşüşe geçti. Gram altın fiyatı 4 bin 300 TL’yi aştıktan sonra cuma günü 4 bin TL seviyelerine doğru yöneldi. Kısa süre içerisinde yaşanan sert kaybın ardından piyasalarda beklentiler de değişti. Ekonomist Hikmet Baydar gram altın için 2 kritik hedefi işaret ederken, dolar/TL için de tahminlerini paylaştı. İşte detaylar…

Revize üstüne revize edilmişti: Bakan Şimşek’ten enflasyonda düşüş açıklaması!

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, enflasyon beklentilerindeki gelişmeleri değerlendirdi. Bakan Şimşek, enflasyonun yıl sonunda Merkez Bankası’nın tahminlerine uygun olarak gerçekleşmesini beklediklerini ifade etti. Dezenflasyon sürecinin desteklendiğini ve ekonomiye yönelik adımların sürdüğünü belirtti.

Bankacılık sektörünün mevduatı arttı

Bankacılık sektörünün toplam mevduatı, 18 Nisan ile biten haftada önceki haftaya göre 414 milyar 702 milyon 90 bin lira artarak 22 trilyon 628 milyar 696 milyon 585 bin liraya yükseldi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir