Uluslararası Çalışma Örgütü: Yapay zekadan en çok sağlık ve bankacılık sektörleri etkilenecek!

Yapay Zeka Teknolojisinin İş Dünyasına Etkileri

Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) Türkiye Direktörü Yasser Hassan, yapay zeka teknolojisinin ilerlemesiyle bazı sektörlerde ve mesleklerde değişikliklerin yaşanabileceğine dikkat çekti. Hassan, “Sağlık sektörü, yapay zekadan en çok etkilenecek sektörlerden biri olacak. Ayrıca idari işler, perakende ve bankacılık sektörleri de yapay zekadan önemli ölçüde etkilenecek.” şeklinde konuştu.

Hassan, yaptığı açıklamada yapay zekanın iş gücü piyasasına olan etkilerine değinerek, teknoloji ve dijitalleşme ile meydana gelen değişimleri daha önce de gözlemlediklerini ve bu sürecin devam ettiğini belirtti.

Üye ülkelerdeki süreci yakından izlediklerini vurgulayan Hassan, durumun ülkeler, bölgeler ve kıtalar arasında değişiklik gösterdiğini ifade etti.

“Yapay Zekanın Etkileyeceği Öncü Meslek ve Sektörler”

Hassan, ILO tarafından yapılan araştırmalarda yapay zekanın etkilerinin belirli meslekler ve sektörler üzerinde yoğunlaştığını ve şunları dile getirdi:

“Yapay zekanın en çok etkileyeceği 4-5 meslek ya da sektör bulunmakta. Sağlık sektörü, yapay zekadan en çok etkilenecek sektörlerden biri olacak. Ayrıca idari işler, perakende ve bankacılık sektörleri de yapay zekanın büyük ölçüde etkileyeceği alanlar arasında yer alacak. İmalat sektörü de dikkat çekici bir biçimde etkilenecek sektörler arasında.”

Hassan, yapay zekanın çalışma dünyasını değiştireceğini belirterek, “Bizim inancımıza göre, yapay zeka işleri tamamen ortadan kaldırmayacak ancak dönüştürecek. Dolayısıyla bu konuların önemsendiğine inanıyoruz. Hangi işlerin ortadan kalkacağı ve hangi yeni işlerin belireceği konusu, politikalar, işletmelerin ihtiyaçları ve iş gücü piyasasına yapılacak müdahalelere bağlı olacak” dedi.

“Yeteneklerin Sürdürülebilirliğine Odaklanılmalıdır”

Yapay zeka teknolojisinin geliştiği süreçte iş gücü piyasasında önem kazanan beceriler hakkında değerlendirmelerde bulunan Hassan, şu açıklamalarda bulundu:

“İlkokula yeni başlayan çocukların %65’i, henüz var olmayan işlerde çalışacak. Bu durum, dijital dönüşüm ve yapay zekanın etkisiyle yakından ilişkilidir. Hangi becerilere gereksinim duyulacağı konusunda, becerilerin kazanılmasına ve mevcut becerilerin geliştirilmesine odaklanmamız gerekir. Ancak sadece yeni becerilerin kazandırılması veya mevcut becerilerin geliştirilmesi yeterli değildir, yeteneklerin sürdürülebilirliği de sağlanmalıdır.”

Gelecekte hibrit çalışma modellerinin ortaya çıkacağına işaret eden Hassan, “İş gücü, tamamen dijital veya yapay zeka becerilerine sahip olma zorunluluğunda değildir. 2030’a kadar birçok işin dijital ve yapay zeka bileşenleri olacak. Ancak bu işleri yapabilmek için insani becerilere de büyük ölçüde gereksinim duyulacaktır.” şeklinde konuştu.

Hassan, yapay zekanın iş gücü üzerindeki olumsuz etkilerini azaltmaya yönelik ulusal stratejilerin önemine dikkat çekerek, şunları belirtti:

“Türkiye’de bu konunun oldukça önemli bir gündem maddesi olduğunu gözlemliyorum. Bu konu, sadece hükümetin değil, aynı zamanda işveren ve işçi örgütlerinin ve iş birliği içinde olduğumuz ILO’nun da öncelikli listesinde yer almaktadır. Benim önerim, yaşam boyu öğrenmeye öncelik verilmesinin devam etmesidir. Yeniden beceri kazandırma ve mevcut becerilerin geliştirilmesine yatırım yapılmasına devam edilmesi de son derece önemlidir. Ancak en kritik konu, yapay zeka süreçlerinde sosyal diyalogun önceliğinin verilmesidir. Yapay zeka, iş dünyasında değişikliklere yol açacak ancak bu değişim sürecinin nasıl olacağı önceden belirlenmiş bir durum değildir. Bu durum, kapasitemize, politikalarımıza ve sosyal diyalogun sonuçlarına bağlı olacaktır. Biz de ILO olarak sosyal tarafları bu süreçte destekleme konusundaki kararlılığımızı sürdürüyoruz.”

 

Related Posts

Konut alacaklar dikkat! Gözler faizlerde: Bir banka daha indirime gitti

Konut alacaklar kredi faizlerini merakla takip ederken, bankalarda faiz oranları zirve seviyelerden yönünü aşağı çevirmeye başladı. Bir banka daha kredi faizinde indirime gitti. Öte yandan Merkez Bankası’nın temmuz ayı toplantısında faiz indirimi öngörülüyor. Peki TCMB faiz kararı sonrası konut kredisi faizleri daha da düşer mi? Kredi faizlerinde düşüş konut fiyatlarını nasıl etkiler? İşte detaylar… 

Trump’tan Kanada’ya şok: Yüzde 35 vergi kararı aldı

ABD Başkanı Donald Trump, 1 Ağustos’tan itibaren Kanada ürünlerine, sektörel tarifelerden ayrı olarak yüzde 35 gümrük vergisi uygulanacağını bildirdi.

Türk ve Mısırlı şirketler arasında 100 milyon dolarlık anlaşma

Türk şirketi Bony Socks ile Mısır şirketi El Sewedy Sanayi Kalkınma, 70 ila 100 milyon dolar arasında yatırım anlaşması imzaladı.

2025 Temmuz ayı SED ödemeleri yattı mı? SED ne zaman yatacak? SED ödemesi zamlandı mı?

Her ay düzenli olarak yatırılan Sosyal ve Ekonomik Destek (SED) ödemeleri için gözler yeniden Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığa döndü. Peki, 2025 Temmuz ayı SED ödemeleri yattı mı? SED ne zaman yatacak? SED ödemesi zamlandı mı?

Tavuk burger fiyatları 9 yılda katlandı: Asgari ücret artışa yetişemedi

Ünlü restoran zincirinin tavuk burger menüsü dikkat çeken fiyat değişimiyle gündeme geldi. Asgari ücret karşısındaki alım gücündeki düşüş ise çarpıcı boyutlara ulaştı.

Bakan Bayraktar: Yakında Suriye’ye gaz tedarik edeceğiz

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Bayraktar, Türkiye’nin doğal gaz şebekesi ile Suriye’deki şebeke arasında bağlantı oluşturulduğunu belirterek, “Yakında Suriye’ye gaz tedarik edeceğiz.” diye konuştu.